Understrygning af tag: hvad koster det per m2? Få tilbud her

Mange huse med tegltag – især fra 1970’erne og 1980’erne – er bygget op med plast i undertaget. Det er problematisk, fordi plast i undertaget med tiden bliver porøst og utæt. Det skyldes særligt de store temperaturstigninger, som finder sted i Danmark samt ultraviolette stråler. Det kan føre til dyre fugtskader på huset såsom skimmelsvamp. Normalt vil det kræve en hel udskiftning af tegltaget for at udbedre, som kan beløbe sig til mange hundrede tusinde kroner. Heldigvis har man ved hjælp af understrygning af undertaget mulighed for at udbedre utæthederne i tegltaget – til langt under en brøkdel af prisen af en hel udskiftning.

Bestil 3 gratis tilbud på understrygning af taget

Generelle estimater for understrygning af taget er upræcise, da priserne varierer væsentligt. Hvis du vil have et præcist estimat for understrygning, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige tagfirmaer på understrygning. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

 • Gratis og tilbud i hele landet
 • 100% Uforpligtende
 • Hurtigt svar

Videoen nedenfor illustrerer, hvordan 3byggetilbud fungerer.

Hvad koster understrygning?

Prisen på understrygning af taget afhænger af en række faktorer, men generelt kan man forvente, at en understrygning ca. koster  100-150 DKK per kvadratmeter ekskl. moms. Hertil skal man desuden også medregne indsættelse af tudesten (dvs. tagsten med særlige huller), hvis det kræves for at få ordentlig indvendig ventilation under taget.

Hvad er understrygning?

Der findes grundlæggende to former for strygning: elastisk fugestrygning og mørtelstrygning. Mørtelstrygning bruges sjældent i dag, fordi det har vist sig slet ikke at være så effektivt som elastisk fugestrygning, og fordi mørtlen hurtig bliver porøs og utæt. Elastisk fugestrygning er i dag den mest anvendte form for understrygning.

I praksis er processen med understrygning med elastisk fuge som følger. Først fjernes al gammel og revnet understrygning fra taget. Hvis taget har været understrøget før, kan der sidde mørtel eller fugemasse, som først skal fjernes. Herefter bliver alle de områder, som understryges forvandet. Derefter foretages den egentlige understrygning eller fugning.

I de fleste tilfælde vil en understrygning (eller overstrygning) også kræve, at der indsættes tudesten (dvs. tagsten med særlige huller som kan “ånde”) rundt omkring i tegltaget. Det skyldes, at tagfladen efter en under- eller overstrygning bliver ret tæt, hvilket kan holde på den indvendige fugt. For at sikre indvendig ventilation og for at undgå indvendige fugtskader, indsætter man derfor tudesten for at sikre indvendig ventilation, så taget kan komme af med den indvendige fugt.

Levetid ved understrygning

Man kan generelt forvente, at understrygning – hvis gjort korrekt og alt andet lige – forlænger tagets levetid med 10-15 år.

Hvad er forskellen på understrygning og overstrygning?

Hvis man benytter elastisk fugemasse, er der i og for sig ingen forskel mellem understrygning og overstrygning. Forskellen ligger i, at man med understrygning fuger inde fra loftet. Har man ikke adgang til indersiden af taget (f.eks. hvis der er opsat vægge foran undertaget), laves fugningen ovenfra med overstrygning. Den fugemasse, som vi bruger til understrygning har alle de samme gode egenskaber, som den fugemasse, der bliver brugt til overstrygning.

Fordele og ulemper ved understrygning

Der er både fordele og ulemper ved understrygning, og der er blandt fagfolk ikke altid konsensus omkring hvorvidt understrygning er en god idé.

Den åbenlyse fordel ved understrygning er, at det er langt billigere at understryge taget end at skifte hele tegltaget ud. En understrygning koster ca. 100-150 DKK per kvadratmeter tag, mens et nyt tegltag (inklusiv tillægsudstyr, renovering af skorsten og bortskaffelse af gammelt tag) typisk beløber sig mellem 1000-2.300 DKK per kvadratmeter. Med udgangspunkt i et tag på 100 kvadratmeter vil man således kun skulle investere 10.000-15.000 DKK samlet på understrygningen mod 100.000-230.000 DKK på udskiftning af tegltaget. Understrygningen koster således typisk under 10% af den samlede pris på en hel udskiftning, og man kan forvente, at taget holder 10-15 år ekstra med understrygning.

Ulempen ved understrygning er, at det ikke altid kan betale sig. Hvis taget i forvejen er slidt, kan det måske bedre betale sig at få hele taget udskiftet. Udskiftning af taget er typisk også en god investering både i øget salgspris, når huset eventuelt skal sælges, samt – ved efterisolering og dampspærre – bedre energimærke og lavere varmeregning. Bygningsingeniør og fagekspert fra Bolius, Morten Mathisen, fraråder desuden som udgangspunkt understrygning. Du kan læse mere om priser og processen for et nyt tegltag her.

Om fordelene afvejer ulemperne afhænger i høj grad af tagets alder og tilstand. Hvis taget i forvejen er meget slidt, kan det formentlig bedst betale sig at få udskiftet taget, mens at det i andre tilfælde godt kan betale sig at understryge taget. Det kan eventuelt være en god idé at få en uvildig fagkonsulent til at komme og se husets tag og vurdere, hvad der bedst kan betale sig.

4 kommentarer til “Understrygning af tag: hvad koster det per m2? Få tilbud her”

 1. Hvordan vurderes det om der kræves tudesten? det drejer sig om loftsrum med stå højde på ca 3 meter, alt under lofts rum kan umiddelbart ik fuges
  på forhånd tak

  Svar
  • Hej Per.

   Om man skal have tudsten eller ventilationsriste i gavlen afhænger af, om der er nok udluftning i tagkonstruktionen ved kippen. Det er svært at sige, hvorvidt dit tag vil kræve tudsten uden at kende yderligere til omstændighederne. Jeg vil derfor anbefale, at du får en byggetekniker eller håndværker til at vurdere.

   Bh Tagtjekker.dk

   Svar
 2. Hej jeg har et tag med betonsten der har 10-30 år tilbage men undertaget er smuldreret hvad vil prisen være for at få det understrøjrt

  Svar
  • Hej Mikkel
   Det er svært at komme med et præcist prisestimat uden at kende yderligere til omfanget af opgaven, herunder også antallet af kvadratmeter. 100-150 DKK per kvadratmeter ekskl. moms vil dog være en generel tommelfingerregel. Hvis du vil have et mere præcist bud, anbefaler jeg, at du benytter formularen til 3byggetilbud øverst på siden. Når du har indtastet opgaven, vil du få tre uforpligtende bud fra tre forskellige entreprenører.
   Bh Tagtjekker.dk

   Svar

Skriv en kommentar