Tagpap pris: hvad koster nyt tag med tagpap?

Tagpap er en særdeles populær tagtype. Det gælder især på tage på garager, sommerhuse og udehuse, men tagpap anvendes også til helt almindelige huse. Og populariteten af tagpap er bestemt ikke uden grund. Tagpap er let at opsætte og billigt, men det til trods kan tagpap have en særdeles lang levetid på helt op til 50 år. Men hvad koster et nyt tag af tagpap? Find de bedste prisestimater nedenfor, og find desuden al anden relevant information om tagpap nedenfor.

Bestil 3 gratis tilbud på et nyt tagpaptag

Generelle estimater for et nyt tag af tagpap er meget upræcise, da priserne varierer drastisk. Hvis du vil have et præcist estimat for udskiftningen af tagpaptaget, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige tagfirmaer på nyt tagpaptag. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

 • Gratis og tilbud i hele landet
 • 100% Uforpligtende
 • Hurtigt svar

Videoen nedenfor illustrerer, hvordan 3byggetilbud fungerer:

Hvad koster et nyt tag med tagpap?

Hvert tag varierer, hver byggeopgave vil variere, og derfor vil hver pris på et nyt tag med tagpap også variere. Således er der mange forskellige faktorer der påvirker prisen på det nye tagpaptag, og derfor vil estimater også være forbundet med en hvis usikkerhed. Ikke desto mindre kan man bruge nedenstående tabel som et overslag for prisen.

Nedenstående tabel er inklusiv moms:

 Uden monteringMed montering
1-lags-tagpap400-500 DKK pr m2900-1.200 DKK pr m2
2-lags-tagpap500-600 DKK pr m21.000-1.500 DKK pr m2

Bemærk, at ovenstående prisestimater er forbundet med væsentlig usikkerhed, og vi anbefaler derfor, at man benytter sig af formularen øverst i artiklen og indhenter tilbud, hvis man vil have et sikkert bud på, hvad det vil koste.

Hvad afhænger prisen af?

Prisen på et nyt tag med tagpap afhænger primært af følgende faktorer:

 • Arealet af taget i kvadratmeter
 • Hvorvidt man selv lægger taget, eller hyrer et tagfirma til opgaven
 • Hvor mange lag tagpap man lægger taget med
 • Hvorvidt man vælger 1-lags-tagpap eller 2-lags-tagpap
 • Hvorvidt man bruger tagbrædder eller vandfast krydsfinér som underlag til tagpappet (vandfast krydsfinér er billigere men øger til gengæld risikoen for fugtskader)
 • Hvorvidt der også skal lægges lister omkring taget
 • Inddækninger såsom rør og vinduer gør taget mere komplekst og øger derfor også prisen

Hvad er tagpap, og hvad er dets fordele?

Navnet “tagpap” kommer af, at man i gamle dage lavede tagpap af pap. Det gør man ikke længere i dag. I dag består tagpap af polyesterfibrer af en række ‘baner’, som er brændt fast på en plade eller bræddebeklædning oven på tagspærer. Polyesterfibrene sikrer tagpappen styrke og holdbarhed. Omkring kernen af polyesterfibrer ligger et lag bitumen (et bindestof), som består af asfalt blandet med syntetisk gummi, som er med til at gøre materialet blødt. Disse polyesterfibrer ligner asfalt, og af samme årsag kaldes tagpap også for asfaltpap. Derudover fås tagpap i farverne lys grå, sort, grøn, teglrød og hvid. Vil man sikre sig tagpap af høj kvalitet, bør man vælge tagpap, som indeholder SBS-højpolymerbitumen.

Tagpap har en lang række fordele, navnligt:

 • Let at opsætte og kan gøres af alle med erfaring fra lignende byggeopgaver
 • Perfekt til udehuse, garager og sommerhuse, da tagpap er let og således ikke kræver stærk tagkonstruktion til at bære tagdækningen
 • Lang levetid på op til 50 år, hvis det monteres ordentligt
 • Billigt i forhold til andre tagmaterialer, kun overgået af ståltag
 • Særlig god løsning til flade tage, og kan benyttes på alle taghældninger

Derudover er en særlig fordel ved tagpap, at man altid kan lægge et ekstra lag tagpap i områder som eventuelt er utæt. Samme frihed har man ikke ved langt de fleste andre tagtyper, f.eks. tegltag.

På hvilke tage må man bruge tagpap?

Man kan i princippet bruge tagpap på alle typer tage. Dog anvendes tagpap oftest på sommerhustage, garagetage o.lign., da tagpappens lethed ikke påkræver stærk tagkonstruktion. Man skal desuden være opmærksom på, at der kan gælde særlige regler for området, som gør, at det ikke er tilladt at anvende tagpap på huset. Disse regler kan man finde på områdets lokalplan.

Der kan være udstukket en lokalplan fra din kommune i bestemte områder, som indeholder bestemmelser om, hvilken type tag der må lægges. Der findes for eksempel områder, hvor kun stråtag er tilladt. På Plandata.dk fra Erhvervsstyrelsen kan du se alle lokalplaner på et kort. Sådan bruger du Plandata.dk:

 1. Vælg din kommune i øverste højre hjørne under “Kortudsnit” eller indtast sommerhusets adresse på “Søg_adresse”.
 2. Tryk på et af markeringerne på kortet (hvilket vil sige, at dit sommerhus er underlagt en lokalplan)
 3. I venstre boks kan du se alle lokalplanerne, som åbnes i .pdf, når du klikker.
 4. I pdf-dokumentet vil der stå krav til tag, f.eks. “Tag på udestuer skal udføres som fast tag med tagpap, metalplade eller glas. På terrasseoverdækninger må taget desuden udføres med klare eller mælkehvide plader af PVC.”

Derudover kan der være udstukket særlige servitutter på husets matrikel, som stiller specifikke krav til tagets eller husets udformning. En servitut er en bestemmelse, der er tinglyst på ejendommen. Det kan f.eks. være hvis ejendommen er fredet og således er underlagt visse begrænsninger i forhold til, hvad der må ændres – herunder om tagtypen må ændres. Du kan tjekke servitutter for din ejendom på Tinglysning.dk.

ICOPAL priser – Hvad koster ICOPAL tagpap?

ICOPAL er en af de største og mest populære producenter af tagpap i Danmark. Og det er ikke uden grund. ICOPAL er en kvalitetsproducent, som specialiserer sig i tagpap, særligt indenfor gør-det-selv. De tilbyder et bredt sortiment af både selvklæbende tagpap – under navnet ICOPAL Top – samt tagpap med selvklæbende sider – under navnet ICOPAL Topsafe.

ICOPAL selvklæbende Top

Hvis du har mod på selv at lægge tag på skur, carport, garage mv., er ICOPAL selvklæbende Top et godt valg. Fordelen med ICOPAL selvklæbende Top er – som navnet antyder – at det er selvklæbende, hvorfor du er fri for at skulle leje og arbejde med gasbrænder. Særligt det at arbejde med gasbrænder frarådes af uerfarne, da man nemt kan komme til skade eller monterer tagpappen forkert.

Bagsiden af ICOPAL Top er belagt med bitumen, som hæftes optimalt til basen uden behov for gasbrænder. Oversiden er belagt med sort skifer. En ekstra fordel ved ICOPAL Top – udover at man ikke behøver gasbrænder – er, at det er nemt at skære til, så det får den perfekte størrelse til underlaget.

ICOPAL Top kan bruge på både nye og gamle tage.

Pris: ICOPAL selvklæbende Top fås for 287,- DKK for 0,33×5 m. Det er således en pris på ca. 174,- DKK per m2.

Specifikationer:

 • Selvklæbende effekt
 • Nem at montere (uden brug af gasbrænder)
 • Nem at skære i for korrekt tilpasning
 • God pris på tagpap i høj kvalitet
 • 10 års produktgaranti

ICOPAL Topsafe

Ligesom ICOPAL selvklæbende Top kan man lægge ICOPAL Topsafe uden gasbrænder; det kræver nemlig kun søm. Langs siderne er pappet belagt med klæbende kanter, der gør monteringen mere sikker, nem og smidig. I siderne fastgøres ICOPAL Topsafe med søm og i enden fastgøres den med tagklæber.

ICOPAL TopSafe anvendes som 1-lagsdækning på nye og eksisterende tage med sømbart underlag. Icopal TopSafe har stor styrke, er sømfast, har god perforationsmodstand og kan optage mindre bevægelser fra underlaget. SBS-bitumen giver stor og blivende kuldefleksibilitet, sikrer mod kuldeknæk og øger tagdækningens levetid.

Produktet måler 1x5m og egner sig til mindre bygninger i og omkring haven.

Pris: en rulle ICOPAL Topsafe fås for 900,- DKK per 1x5m rulle. Det er således en pris på ca. 180 DKK per m2.

Specifikationer:

 • Gør-det-selv venlig uden behov for gasbrænder (har selvklæbende kanter)
 • Skal monteres med søm

Gør-det-selv montering af tagpap

Hvis du ønsker selv at lægge tagpap, anbefales det, at du bruger selvklæbende tagpap – dvs. enten ICOPAL selvklæbende Top eller ICOPAL Topsafe. Derved undgår du at skulle leje og arbejde med en gasbrænder, hvilket generelt frarådes at bruges af uerfarne privatpersoner.

Selvklæbende tagpap anbefales som regel kun at bruges på små tag – dvs. enten garage, skur eller indkørsel. Ved større tag som fx sommerhustag el.lign., skal man som regel bruge tagpap, som fastlægges med gasbrænder. Derfor bør du altså kun begive dig ud i en montering af tagpap, hvis der er tale om montering på garage, skur eller indkørsel, mens montering af tagpap på sommerhus bør udføres af en professionel håndværker.

Når du begiver dig ud i en gør-det-selv montering af tagpap bør du være opmærksom på følgende:

 • Beregn tagpap pris pr. m2 du skal bruge på forhånd
 • Brug kun selvklæbende tagpap – dvs. ICOPAL selvklæbende Top eller ICOPAL Topsafe – da du derved undgår at skulle arbejde med gasbrænder

Tagtypen skal placeres i baner, og hvor overlapningerne skal brændes sammen. Du kan spare dig selv for både tid, kræfter, penge og farlige situationer ved at bestille en professionel håndværker til at udføre opgaven. Herved opnås tilmed en længere levetid på dit tag.

Videoen nedenfor illustrerer, hvordan tagpap lægges:

Materialeliste ved gør-det-selv

Lægger du selv tagpap på mindre tag, skal du regne med følgende materialeliste:

 • Eventuelt stige eller stillads (stillads er typisk kun nødvendigt ved tag med markant hældning)
 • Arbejdshandsker
 • Tagtæt patron til fugning
 • Klæber til tagpap (er allerede integreret i ICOPAL selvklæber Top og ICOPAL Topsafe)
 • Rygning til skruer (til tag med hældning)
 • Søm
 • Kniv (til beskæring af tagpap for korrekt størrelse)
 • Hammer
 • Eventuelt gasbrænder (bør dog kun udføres af professionel håndværker)

Vedligeholdelse af tagpap

Tagpap kræver som regel ikke vedligeholdelse de første 10 år, men her efter skal taget gerne overstrøes med asfalt, gerne på en varm sommerdag, så asfalten kan trænge ned i tagets mindste revner og tætne tagfladen.

Derudover tilbyder producenten Icopal også flydende produkter til forstærkninger ved steder omkring tagpappet som er ekstra udsat for utætheder og slid. Icopal illustrerer produktet i videoen nedenfor:

Må man selv lægge tag med tagpap?

Man kan i princippet godt selv lægge tag med tagpap. Der er nemlig ingen regler for, hvordan et tag med tagpap skal lægges, eller hvem der må eller skal gøre det. Dog anbefaler vi, at man får en professionel – eller en, som har erfaring fra lignende byggeopgaver – til at udføre opgaven. Det skyldes følgende:

 • At brænde tagpap på taget er ikke ufarligt. Det kræver en stor flamme, og hospitalsvæsenet beretter om mange eksempler på forbrændinger og brandskader i forbindelse med fastbrænding af tagpap.
 • Banerne med tagpap kan være svære at styre, så de ligger lige på tagfladen og underlaget. Udover at det kan være en æstetisk gene, risikerer man også, at det fører til utætheder i taget.
 • Det at lægge tagpap er typisk ikke den mest komplicerede del af opgaven. Inddækninger, skotrender og andet specifikt og teknisk arbejde kan være svært, og det er vigtigt, at det udføres ordentligt. Ellers kan det føre til utætheder, hvor der kan trænge fugt ind, som forringer tagkonstruktionens holdbarhed.
 • Banerne af tagpap vejer næsten 40 kg og er meget store og tunge at arbejde med.

Hvis man ønsker at få tilbud på opgaven med nyt tagpap, anbefaler vi, at man benytter formularen øverst i artiklen.

Underlag til tagpap

Tagpap kræver ikke undertag i traditionel forstand, men det kræver dog et fast underlag af f.eks. brædder eller godkendte OSB-plader. OSB-plader står for oriented strand board, og er plader fremstillet af grove træspåner. Underlaget beklædes desuden med underpap.

Der er derudover mulighed for at bruge vandfast krydsfinér som underlag til tagpap. Det er billigere end tagbrædder, men til gengæld er der større risiko for vækst af skimmelsvamp på krydsfinérplader. Det anbefales, at man bruger tagbrædder til tagpaptag som skal benyttes til beboelse, mens man kan nøjes med vandfast krydsfinér som underlag til tagpap til f.eks. skure, garager mv.

Hvor længe holder et tag med tagpap?

Levetiden for tagpap afhænger i sagens natur af en lang række faktorer, men under optimale forhold – og hvis man husker at vedligeholde tagpappet – kan et tag med tagpap holde sig op til ca. 50 år. Flere entrepriser som lægger tagpap giver op til 15 års garanti på pålægningen, herunder fugtskader og lignende. Har man mulighed for det, anbefales det, at man finder et tagfirma, som giver garanti på taglægningen. På den måde sikrer man, at firmaet har incitament til at lægge taget ordentligt. Levetiden på et nyt  af følgende faktorer:

 • Kvaliteten af belagt tagpap samt antallet af lag
 • Kvaliteten af pålægning og montering af tagpap, herunder hvordan tagpappen er lagt omkring inddækninger og andre områder som typisk er udsat for fugtskader
 • Tagets hældning
 • Vedligeholdelse

Kan man få fradrag for nyt tag gennem håndværkerfradraget?

Med finanslovsaftalen fra 2018 dækker håndværkerfradraget – også kendt som BoligJobOrdningen – i 2020 typisk  desværre ikke udskiftning eller renovering af tagpaptag. Der gives dog fradrag for følgende tagforbedringer.

 • Isolering af tag (fjernelse af evt. gammel isolering, selve isoleringen og dampspærrer og arbejdsløn til kørsel af nyt og gammelt isoleringsmateriale)
 • Reparation og forbedring af skorsten (indsættelse af isolerende foring, indsættelse af filter, montering af røgsuger og ændring af skorstenens højde)

For fradrag for håndværkerydelser gælder det, at man kan få et fradrag på op til 12.500 DKK per person per år for arbejdsløn til håndværkerydelser til udvalgte energiforbedringer og/eller klimatilpasninger. Er i således to personer i husstanden over 18 år, kan i samlet få 25.000 DKK i håndværkerfradrag per år. Du kan læse mere om reglerne på Skats hjemmeside her.

Til sammenfatning dækker håndværkerfradraget dele af tagarbejdet – herunder isolering af tag og forbedringer af skorsten – som relaterer sig til klimaforbedringer, men det dækker således desværre ikke udskiftning af taget.

Vurder denne artikel
[Antal stemmer: 1 Gennemsnit: 5]

Skriv en kommentar