Nyt tag uden undertag: hvilken tagtype skal man vælge?

Mange tagtyper kræver undertag. Grundlæggende er undertagets funktion at skabe ekstra tæthed foruden den tæthed som den udvendige tagbelægning giver. Desværre er et undertag ikke billigt: alene undertaget kan koste 20-80 DKK per m2 (inkl. arbejdskraft) afhængigt af materialevalg og dertil skal lægges prisen for selve udskiftningen af taget. Derudover kan et undertag fylde en del, og for mange huskonstruktioner (f.eks. sommerhus) vil der ganske enkelt ikke være plads til et undertag.

Heldigvis er det ikke alle tagtyper, der kræver undertag. Nedenfor finder du en oversigt over de forskellige tagtyper, som ikke kræver undertag, ligesom du også finder priser samt fordele og ulemper ved de enkelte tagtyper.

Få gratis vejledning til tag uden undertag
Tagrenovering formular

Er du i tvivl om, hvilket tag du skal vælge uden undertag? Indhent tre tilbud hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk, og få gratis vejledning til, hvilket tag du skal vælge.

Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

Oversigt: følgende tagtyper kræver ikke undertag

Nedenfor finder du en overskuelig oversigt med levetid, taghældning og priser over de typiske tagtyper uden undertag, man anbefaler. Visse af tagtyperne (f.eks. tagpap) kræver ikke undertag men underlag, ligesom det for ståltag som minimum anbefales, at man får monteret kondensfang.

Senere i artiklen vil vi gennemgå hver tagtype samt dets fordele og ulemper. Alle priser er angivet inklusiv moms, afmontering af gammelt tag, montering samt installation af kviste mv., medmindre andet er angivet.

TagtypeKræver undertag?Forventet levetidMinimum taghældningPris per kvadratmeter
TagpapNej (men kræver underlag)20-50 år1,5-3 grader400-1.500 DKK
EternitpladerNej30-40 år14 grader320-640 DKK*
EternitskiferNej30-40 år18 grader650-1.230 DKK*
PlasttagNej15-20 år1,5 grader60-350 DKK**
StåltagDelvist (producenter anbefaler som minimum kondensfang)30-40 år5-12 grader800-1.200 DKK

*: eksklusiv afmontering af gammelt tag samt eventuelt tillægsudstyr som vinduer mv.

**: eksklusiv montering samt fjernelse af gammelt tag.

Tagpap er den populæreste tagtype i Danmark

Tagpap er blandt den mest populæreste tagtyper i Danmark, og det er ikke uden grund. Tagpap er let at opsætte og billigt, typisk meget solidt og tæt, men samtidig kan tagpap have en særdeles lang levetid på helt op til 50 år. Tagpap er særligt populært som tag i sommerhuse, udestuer og garager og består . Derudover kræver tagpap ikke undertag, men kræver dog underlag. Blandt blot nogle af fordelene ved tagpap kan nævnes:

 • Let at opsætte og kan gøres af alle med erfaring fra lignende byggeopgaver
 • Perfekt til udehuse, garager og sommerhuse, da tagpap er let og således ikke kræver stærk tagkonstruktion til at bære tagdækningen
 • Lang levetid på op til 50 år, hvis det monteres ordentligt
 • Billigt i forhold til andre tagmaterialer, kun overgået af ståltag
 • Særlig god løsning til flade tage, og kan benyttes på alle taghældninger

De vejledende priserne for tagpap er som følger (inklusiv moms):

 Uden monteringMed montering
1-lags-tagpap400-500 DKK pr m2700-900 DKK pr m2
2-lags-tagpap500-600 DKK pr m2800-1.000 DKK pr m2

Tagpap kræver ikke undertag i traditionel forstand, men det kræver dog et fast underlag af f.eks. brædder eller godkendte OSB-plader. OSB-plader står for oriented strand board, og er plader fremstillet af grove træspåner. Underlaget beklædes desuden med underpap.

Der er derudover mulighed for at bruge vandfast krydsfinér som underlag til tagpap. Det er billigere end tagbrædder, men til gengæld er der større risiko for vækst af skimmelsvamp på krydsfinérplader. Det anbefales, at man bruger tagbrædder til tagpaptag som skal benyttes til beboelse, mens man kan nøjes med vandfast krydsfinér som underlag til tagpap til f.eks. skure, garager mv. Du kan læse mere om tagpap i vores artikel.

Eternittag og bølgeeternitplader

Eternittag og bølgeeternitplader er også et andet godt valg til et tag uden undertag. Eternits tekniske betegnelse er fibercement. Eternittaget består således primært af cement med iblandet fibre, som sikrer taget fleksibilitet og styrke – langt mere end f.eks. beton, som er langt mindre fleksibelt. I Danmark er eternit en af de mest udbredte tagtyper i Danmark. Det skyldes, at det er en let tagbelægning med høj styrke, som kan modstå danske vejrforhold. Samtidig er eternittag relativt let og billigt at montere i forhold til f.eks. tegltag, da det er store plader – fremfor enkelte teglsten – som lægges. Du kan læse mere om eternittag i vores artikel. Af fordele og ulemper for eternittag og bølgeeternittagplader kan nævnes følgende:

Fordele:

 • Nem og billig montage ift. andre tagtyper: Prisen på et bølgeeternittag ligger på mellem 100.000-150.000 DKK afhængigt af kvadratmeter og kompleksitet, mens et tegltag sagtens kan komme op på 200.000 DKK.
 • De fleste eternittag er helt tætte, hvilket betyder, at taget kan lægges uden først at montere et undertag – også på tage med lav hældning.
 • Et let tag med stor styrke.
 • Velegnet til danske vejrforhold.
 • Typisk fremstillet af miljøvenlige materialer.
 • Brandhæmmende virkning.

Ulemper:

 • Kortere levetid end andre tagbelægninger: holder typisk 30 år, mens et tegltag eksempelvis holder 50-70 år.
 • Slitageskader skal udbedres hurtigt, da det ellers kan føre til fugt, skimmel og råd.
 • Kræver regelmæssig fjernelse af mos og alger, da eternittag er god grobund for disse.

De vejledende priser for eternittag med og uden montering inkl. moms.

 Uden monteringMed montering
Bølgeeternittag pr m2Fra ca. 320 DKKFra ca. 640 DKK
Eternitskifertag pr m2Fra ca. 650 DKKFra ca. 1230 DKK
Toscana pr m2Fra ca. 375 DKKFra ca. 750 DKK

De vejledende priser for tillægsudstyr inkl. moms:

TillægsudstyrPrisniveauUddybning
Udskiftning af ovenlysvindueCa. 4.000-7.000 DKK per ovenlysvindue.Læg dertil de ekstra omkostninger forbundet med inddækninger af ovenlysvinduet.
Udskiftning af stigetrinCa. 300-400 kroner per trin.Hvis huset har stålskorsten, er stigetrin nødvendigt for, at skorstensfejeren kan få adgang til skorstenen uden at beskadige taget.
Udskiftning af kvisteCa. 15.000-20.000 DKK.Kviste kan være særligt udsatte områder for fugt- og vandskader, og derfor kan det også være nødvendigt at skifte beklædningen.
Nyt stålskorstenFra ca. 6.000 DKK

Skriv en kommentar